Visie
Actief en vooruit delen en bespreken van de politieke agenda met inwoners van de gemeente. De politieke agenda wordt op dit moment te eenzijdig door het politieke bestuur opgesteld en uitgevoerd. Bestuur en gemeenteraad hebben de neiging een incrowd te zijn en zich apart op te stellen. Burger-forum wil juist dat het bestuur van, voor en door de inwoners van de gemeente is. Om u zo een grotere invloed te geven op de samenstelling en uitvoering van de actuele politieke agenda. Lees meer hierover
Missie
Besturen voor en door de inwoners van de gemeente Castricum op een indirecte manier via een gemeenteraad eist van ons als uw vertegenwoordiger dat we veel vaker en veel kwalitatiever dan nu gebeurt, altijd voorafgaande aan beslissingen de mening van de betrokkenen vragen en mede daarop gebaseerd tot meningsvorming komen. Het belang van de inwoners van de gemeente staat zo altijd voorop.
In de politiek moet uw visie ook een stem krijgen
Burger-forum basis
We staan voor een radicale transformatie van de gemeentepolitiek. Onder andere door de afstand tussen inwoner en bestuur te verkleinen. Door het voor u makkelijker te maken invloed uit te oefenen. Door vaker en sneller te informeren hoe u over zaken denkt. Door eerst naar uw mening en die van uw mede- inwoners te vragen. Door die gegevens te verwerken tot deelbare informatie. Door toekomst- en grote lijnen gericht, te denken vanuit een visie. Die visie is pragmatisch en gooit ouderwetse termen als links en rechts overboord. Met een samenwerkingsgericht programma willen we de eenentwintigste eeuw instappen i.p.v. te blijven hangen in de problemen van de vorige eeuw.
Daarvoor moet veel op de schop o.a.: groenbeleving, infrastructuur, duurzaamheid, samenhang werk en wonen, ruimte om te wonen voor onze kinderen, uitplaatsen van ondernemingen uit woonwijken, samenhang toerisme en woonomgeving, fietsmobiliteit. We stellen geen voorzichtige hervorming voor, maar een radicale transformatie.
Heeft u een mening of visie die opgenomen moet worden in onze uitgangspunten? Laat het weten!
Beginselprogramma Burger-forum
Vragen en consulteren
De politiek moet midden in de samenleving staan. Politiek is geen elitair feestje. De politiek moet de samenleving dienen. De politieke arena is de uiting van een vertegenwoordigende democratie.
De gemeenteraad moet het geluid van de samenleving zijn. Daarom gaat Burger-forum op structurele basis in gesprek met (vertegenwoordigers van) de samenleving. Wat is het programma van de samenleving? Waaraan is behoefte en waaraan moet worden gewerkt?
Burger-forum heeft eigen beginselen en programmapunten. Wij zijn hierover constant in gesprek met de samenleving. Voor het vormen van meningen en het innemen van standpunten wordt heel goed geluisterd naar alle geluiden uit de samenleving.
Bij de manier van consultatie staan internet, Facebook en Twitter voorop. Daarnaast zijn er spreekuren en wijkbezoeken. De ledenvergaderingen zijn openbaar.
Fractieleden, steunfractieleden en bestuur zijn altijd te benaderen om over (prangende) kwesties te spreken.
De bereidheid om bestuurlijke verantwoording te dragen door een of meer wethouders te leveren voor een college van B&W is een uitgangspunt. Op deze manier kan het geluid van de samenleving nog duidelijker in de politieke arena doorklinken.
Duurzaamheid als basis
Grondstoffen zijn schaars, milieuvervuiling schrijdt voort en de aarde warmt steeds meer op. Klimaatwetenschappers waarschuwen voor de gevolgen van luchtvervuiling en zeespiegelstijging. Het is voor Burger-forum duidelijk dat we als totale samenleving in actie moeten komen om het tij te keren. Ook lokale samenlevingen met hun besturen moeten hieraan bijdragen.
Uitgangspunt voor duurzaamheidsbeleid is dat de gemeente binnen de grenzen van de mogelijkheden haar verantwoordelijkheid neemt ten aanzien van klimaat en duurzaamheid. Hierbij streven we naar evenwicht tussen menselijk welzijn, natuur & milieu en economische ontwikkeling.
Daarnaast is het onderwerp duurzaamheid stevig verankerd in de gemeentelijke plannen en beleidsvisies. Ook bij de uitvoering van werkzaamheden in de openbare ruimte vormt duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Voorbeelden hiervan zijn het toepassen van Ledverlichting in de openbare ruimte en de verduurzaming van het waterafvoersysteem.
Een lokaal duurzaamheidsbeleid waarvan energiebeleid onderdeel uitmaakt.