Wat gaan we doen met 23 (Eneco)miljoen?

Containerwoningen? We moeten ons schamen!

Protest tegen sluiting bioscoop

Thuis reageren op politieke thema's

Samen beslissen over onze omgeving

Met z'n allen weten we meer!

Aktief in uw buurt of wijk!

Reageer op politieke thema's

previous arrow
next arrow
Slider

U bent ons steunpunt in de wijk

Wat bedoelen we daarmee? Stelt u zich voor. Er zijn op dit moment twee ambtenaren in de gemeente actief als ‘wijk ambtenaar’. De gemeentelijke site geeft deze omschrijving van hun werk: Gebiedsregisseurs: Idee voor uw buurt? Contact de gebiedsregisseurs. Met elkaar zorgen we voor een omgeving waar u met plezier woont, werkt en leeft. Heeft u een idee om het in uw buurt leuker, mooier of beter te maken? Ziet u iets dat niet goed gaat of iets dat anders kan? Geef dit dan door aan de gebiedsregisseur. Zij werkt bij de gemeente en zorgt ervoor dat uw reactie bij de juiste persoon in de organisatie komt.

Wij plaatsen een vraagteken bij deze aanpak

Het doel van de inzet van deze ambtenaren is zichtbaar maken wat er in een wijk speelt. Wij hebben altijd een vraagteken bij deze aanpak gezet. Inwoners weten zelf wat er in hun wijk speelt. Gehoord worden is daarbij een onderwerp dat meespeelt. Dat is lastig. Wat willen wij? Twee x de jaarlijkse investering in ieder van deze ambtenaren geeft een budget van 2 x € 80.000. Dit budget geeft ruimte aan minimaal 2 x 4 personen uit de wijken zelf x € 20.000 budget voor ieder van de door ons gewenste acht betaalde wijkbewoners.

 

Kwaliteit in de wijk, geen hobby

Wijkbewoners kunnen zo - bijvoorbeeld een oudere die geen pensioen heeft, of een jongere die actie wil, maar voor wie liefdewerk oud papier een brug te ver is - aan de slag. De twee ambtenaren gaan hun kracht op een andere manier inzetten. Werk genoeg. Maar onze aanpak maakt dat iemand de verantwoording krijgt en vooral neemt over een hele wijk. Hij of zij weet binnen enkele weken exact waar oudere ouderen hulp nodig hebben. Waar mensen die eenzaam zijn zich bevinden. Hoe je die mensen kunt helpen.

 

De signaalfunctie overnemen om zaken voor elkaar te krijgen

Maar deze wijkverantwoordelijken kunnen ook de standaard werkzaamheden van de gemeente overnemen. Waar dreigt een boom om te vallen. Waar liggen de stoeptegels los. Waar moeten de gleuven in een weg opgevuld worden? Kortom, het sociale en materiële ‘wijkwelzijnswerk’ kan geheel door echte betrokkenen gedaan worden. Daar moet wel een beloning tegenover staan. Plus een budget om - waar en wanneer dat nodig is met andere wijkinwoners samen te komen. Om zaken collectief te bespreken. Kortom, om samen te werken aan alles wat voor de wijk nut en noodzaak heeft. Dat is moderne participatie gebaseerd op reële, gewaardeerde en betaalde inzet. Werk voor minimaal acht m/v.

Iets voor u?

Geef u dan op bij Burger-forum en wij gaan voor en met u aan de slag om dit realistische perspectief te realiseren.