Hoe maken we de toekomst van onze jeugd mooi
Visie op de gemeentelijke ontwikkeling op termijn is niet iets waar de politiek zich mee bezighoudt. Meestal is er niet meer dan een summier omschreven gedacht hoe een partij over de lange termijn denkt. Men komt niet verder dan; ‘meer huizen bouwen’, ‘betere samenwerking tussen overheid en inwoners’, ‘een mooiere gemeente om te wonen en te recreëren’. Dat soort oppervlakkige platitudes waarover niemand het oneens kan zijn, zijn standaard. Burger-forum denkt anders. Maar wil de eigen dromen, meningen en visies eerst toetsen aan wat inwoners denken. En vooral toetsen aan de dromen die inwoners zelf hebben. Vandaar - vooruitlopend op een weloverwogen en met u gecommuniceerd partijprogramma, in ons geval; programma van onze beweging, enkele ruwe ideeën hoe wij denken.
Op participatie gebied wordt uw idee gehoord
Één dag per jaar kunt u uw ‘motie ’indienen op het gemeentehuis. Wat wilt u? Welk idee heeft u? En hoe zou u dat willen waarmaken? Wie profiteren ook van dit idee? Zijn er mensen die minder gelukkig worden van dit idee? Kortom, niet de raadsleden en de partijen dienen hun moties in, u doet dit. U bent immers degene om wie het gaat?
Op ontwikkeling van de kernen gebied
In elke kern willen wij een dorpsplein. De huidige infrastructuur is compleet verouderd. Geen enkele kern heeft qua opzet een moderne opzet. Dat blijkt steeds meer nu we overal wijkjes aan het aanknopen zijn op het bestaande. Hoe langer we wachten om structureel in te grijpen des te meer gaat aanpassing op termijn kosten. In elke kern willen wij een dorpshart creëren. Daar zijn nu nog mogelijkheden voor. Zowel in Bakkum, Castricum, Akersloot, Limmen en op De Woude (waar de noodzaak waarschijnlijk het minst is). Die dorpskernen moeten autovrij of autoluw gemakt worden. De fiets krijgt voorrang. Dan zien we terug in de aanpak van het weg profiel, het plein profiel, de dienstverlening rond de pleinen, etc. Doorgaand verkeer is op termijn geen oplossing voor een kern. Verkeer moet om de kernen heen. Doorgaand verkeer afkomstig van omliggende gemeenten moet door die gemeenten opgelost worden. Dit klinkt mogelijk egoïstisch. Maar is eigenlijk zakelijk gezien een terechte keuze gebaseerd op ons uitgangspunt: ‘de vervuiler betaald’.
Op riool renovatie omzetten in wijk renovatie
Stelt u zich even voor. In uw wijk moet een nieuw riool aangelegd worden. Straat openbreken, stenen eruit, zand eruit, oude riool eruit. Nieuwe riool erin, zand erop, stenen er weer op. Klaar en wegwezen Hoe zonde is dit? Veel van onze wijken zijn aan het verouderen. Qua weg- en parkeerstructuur, qua wateropvang, qua kinderspeelplaatsen, qua uitstraling, qua groenvoorziening. Bomen en struiken die over de straat hangen. Een willekeur van schilderwerk. Wel of niet verduurzaamde woningen. Een fraaie wijk heeft individueel waardevollere huizen dat wanneer e.e.a. er minder goed uitziet. Grijp daarom een rioolrenovatie aan voor een wijk upgrade. Beslis samen met de inwoners wat belangrijk is. Moeten we collectief een schilder inhuren? Moeten we collectief extra ruimte creëren aan of in de woningen? En helpt het daarbij om budgetten van de gemeente en die van de inwoners te koppelen? Kunnen we een weg laten meanderen om het verkeer te vertragen? Gaan we speel waterplaatsen aanleggen? Laten we de hemelwaterafvoeren in de tuinen uitkomen. Kortom, gaan we de waarde van een hele straat met woningeigenaren omhoog brengen?