Wat gaan we doen met 23 (Eneco)miljoen?

Containerwoningen? We moeten ons schamen!

Protest tegen sluiting bioscoop

Thuis reageren op politieke thema's

Samen beslissen over onze omgeving

Met z'n allen weten we meer!

Aktief in uw buurt of wijk!

Reageer op politieke thema's

previous arrow
next arrow
Slider

Fractie Van Schoonhoven wordt Burger-forum

"Nee we zijn niet gelieerd aan Thierry Baudet" zegt raadslid en oud CKenG-wethouder Leo van Schoonhoven, (mede) oprichter van Burger Forum. Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft deze nieuwe politieke partij - Van Schoonhoven zelf spreekt liever over een beweging - niets met het Forum voor Democratie van de flamboyante Haagse politicus te maken. Het uitgangspunt is wel hetzelfde: directe democratie. Burgers kunnen hun mening geven en direct 'de politiek' beïnvloeden via burger-forum.nl

Burgers laten meedenken en meebeslissen. Dat uitgangspunt is de basis van Burger-forum en wordt duidelijk als je www.burger-forum.n intoetst. Met het motto 'van, voor en door de burgers' geven de oprichters aan waar ze voor staan. Naast Van Schoonhoven zijn dat Anno den Bakker en Vokko Koeman.
Waarom zijn jullie Burger-forum begonnen? "Eén keer in de vier jaar gaan we met z'n allen naar de stembus. Daarna wordt het voor de kiezer stil en weten onze inwoners vaak niet wat er besproken wordt in het gemeentehuis. Bij bepaalde onderwerpen zijn er soms betrokkenen die van hun inspreekrecht gebruik maken. Meestal dezelfde personen en vaak hoor je vooral degenen die ergens tegen zijn. De visie van het grootste deel van onze inwoners die ook een mening hebben, komt niet tot zijn recht. Vandaar dat er scheve beelden ontstaan over belangrijke kwesties en een genuanceerde meningsvorming soms zoek raakt. Als raadslid ga ik zelf op zoek naar meningen, maar in de praktijk hoor ik dan ook slechts de mening van een paar betrokkenen. Van dat beperkte aantal mensen dat de meningsvorming en dus besluitvorming voor een hele gemeente bepaalt, wil ik af. Dat kan alleen als veel meer inwoners hun kennis willen delen en hun mening laten weten", volgens Leo van Schoonhoven.De stukken die raadsleden van het college krijgen zijn toch objectief? Koeman: "Nee, dat is niet altijd het geval. Je wilt als college iets voor elkaar krijgen via een notitie. Wat 'past' wordt positief belicht, en wat minder uitkomt wordt minimaal belicht. Vandaar dat stukken vanuit het college niet altijd een objectieve weergave zijn. Onze ambtenaren zijn van goede wil, maar worden politiek aangestuurd. Dus alle kennis en vooral het gebruik van die kennis is gekleurd."Den Bakker geeft een voorbeeld. "Als een projectontwikkelaar voor eigen rekening een inloopavond organiseert en daarvan zijn verslag presenteert, kun je dat niet erg objectief noemen. Naar onze mening gaat medezeggenschap verder dan: 'inspraak waar iemand mee kan doen wat hij of zij wil' en is de basis brede informatie met uiteenlopende meningen. In mijn ogen is dit een zaak van ons allemaal".

DE PRAKTIJK Van Schoonhoven benadrukt dat het drietal goed heeft nagedacht over de politieke praktijk. "Wij stelden ons de vragen: hoe vergroten we onze kennis over onderwerpen, hoe motiveren we mensen ons te helpen zonder uren te vergaderen, hoe kunnen meer inwoners makkelijker hun mening kwijt, hoe voorkomen we eenzijdige informatie. Uiteraard kom je dan bij internet terecht. Collectief vanuit je luie stoel je mening geven werkt supersnel, is makkelijk en vergroot de kennis omdat je de te grote invloed van een enkeling uitschakelt. Wij denken dat dat helpt om tot betere beslissingen te komen."

GEMAK Daarmee staat gemak bij Burger-forum centraal? Koeman: "Ja, om deel te nemen aan een meningsvorming dan wel discussie hebben we een interactieve website in elkaar gezet. Op de site stellen wij wekelijks een aantal vragen. Ook stellen we alle beschikbare documentatie over een onderwerp beschikbaar. Inwoners kunnen zo makkelijk meedenken en ideeën uitwisselen en ons zo te laten weten wat hun gedachtes zijn. Het gaat ons er om rechtstreeks te weten hoe mensen over zaken denken en zo de mening van veel meer inwoners te laten meetellen in de besluitvorming."

POPULISTISCH Waar staan jullie binnen het politieke spectrum; burgers, stemmers dus, je standpunten laten bepalen, is populistisch. Van Schoonhoven: "Juist niet. Wij willen, gebaseerd op de uiteenlopende visies van inwoners, tot een keuze komen die we door de brede onderbouwing beter kunnen verklaren. Dit is iets anders dan je keuzes te laten bepalen door slechts het deel van de inwoners dat je wilt 'behagen'. Dus wat Burger-forum wil is kennis ophalen om betere en breder gedragen keuzes te kunnen maken. We noemen het een beweging, juist omdat we helemaal niets met ouderwetse terminologie als links en rechts hebben en naar een moderne vorm van echte transparante, democratische invulling willen."

VERVOLGSTAPPEN Leo, "We zijn begonnen met een site met chatfunctie. Het vervolg is een App. Dan wordt meedoen voor inwoners nog makkelijker. Verder zijn we op zoek naar personen die in ons bestuur, als toekomstig raadslid en als wijkvertegenwoordiger mee willen doen. Ook zoeken we inwoners die in ons onafhankelijke deskundigen panel willen plaatsnemen. Inwoners met inzicht en ervaring in bijvoorbeeld zorg, Omgevingswet, infrastructuur en verduurzaming. Liefst personen met knowhow over hun interessegebied en liefst zonder politieke ervaring."

De partij heeft al een motie klaarliggen, die het mogelijk maakt dat inwoners éénmaal per jaar hun eigen motie kunnen inleveren. "We willen flinke stappen voorwaarts maken in de burgerparticipatie. Ons doel is op een rechtstreekse manier veel meer inwoners mee te laten doen met de besluitvorming. Wees welkom!"

Overgenomen uit Nieuwsblad Castricum van 23 januari 2019 - tekst Aart Tòth