Wat gaan we doen met 23 (Eneco)miljoen?

Containerwoningen? We moeten ons schamen!

Protest tegen sluiting bioscoop

Thuis reageren op politieke thema's

Samen beslissen over onze omgeving

Met z'n allen weten we meer!

Aktief in uw buurt of wijk!

Reageer op politieke thema's

previous arrow
next arrow
Slider

Blog Leo van Schoonhoven

Geef vernieuwing een kans: pak uw rol

Samen met een aantal gelijkgestemden hebben we Burger-forum opgericht. De partij is ingesteld op actieve betrokkenheid realiseren zodat de belangen van inwoners, samen met de inwoners, beter vertegenwoordigd worden. Daar ligt het accent op.  Dit is een nieuwe stap in de bestuurlijke vernieuwing. Mijn advies is: geef deze vernieuwing een kans. Het begon zo goed met de inwonersraadpleging die uitmondde in de Brede Maatschappelijke agenda. Wat een mooi stuk werk van onze betrokken inwoners! Maar dat brachten de inwoners rechtstreeks in.

In de verkiezingsperiode is er werkelijk tientallen keren door kiezers opgemerkt: ‘Dat als je in een gemeente wilt wonen waar niets gebeurt, je in Castricum moet komen wonen’. Ook klonk: ‘Wat doet u eigenlijk met zijn allen daar op onze kosten in die raadszaal…’. Kortom, zoveel voorwaarts gericht gedrag merkten de inwoners niet echt. Gaat dat ‘vanzelf’ veranderen? Nee, vandaar dat we Burger-forum hebben opgericht. Samen met alle sympathisanten willen we keer op keer laten zien nadat we de inwoners hebben geraadpleegd – wat we willen en hoe u over een item denkt. Een raad en een college zijn binnen een gemeente slechts een schakeltje binnen een groter geheel. Dit schakeltje wil zichzelf graag heel veel wijsheid, gewicht, invloed en macht toekennen, maar de werkelijkheid is anders. Eén ding is zeker: het zijn de inwoners, de projectontwikkelaars, de ondernemers die hun stem en mening permanent, niet één keer in de vier jaar, ‘zichtbaar’ moeten maken richting de raad om zaken te realiseren.

Dus ga vooral door met Burgerinitiatieven, met ideeën overbrengen en verwacht niet alles alleen van raad en wethouders. Maar doe het zelf! Daarom ben ik een heel groot voorstander van initiatieven zoals de Brede Maatschappelijke agenda. Maar ook van initiatieven zoals CaanZee, of het idee om in het meer een nieuwe trekpleister aan te leggen. Dat zijn toonaangevende initiatieven en vanuit die basis komt de vooruitgang. Daar wil Burger-forum ook een steentje aan bijdragen!

Vooruitgang: de rest is bijzaak

Oud- wethouder en ondernemer Leo van Schoonhoven