Wat gaan we doen met 23 (Eneco)miljoen?

Containerwoningen? We moeten ons schamen!

Protest tegen sluiting bioscoop

Thuis reageren op politieke thema's

Samen beslissen over onze omgeving

Met z'n allen weten we meer!

Aktief in uw buurt of wijk!

Reageer op politieke thema's

previous arrow
next arrow
Slider

Containerwoningen? We moeten ons schamen!

 

Na WOII is op woningbouwgebied voor degenen die jong een woning willen, of die ouder kleiner en goedkoper willen wonen, stelselmatig niets gedaan. Wethouders Ruimtelijke Ordening zijn in die periode voornamelijk geleverd door VVD en CDA. Nu is er een wethouder, ook van VVD-signatuur, die roept dat de ‘voorrangsregeling voor vluchtelingen’ moet worden opgeheven. Tegelijkertijd geeft deze wethouder, overigens fors ondersteund door de huidige collegepartijen, daar zijn ze weer: VVD en CDA, aan dat er containerwoningen moeten komen.

 

Hoe menslievend zijn we?

Eerst een groot probleem creëren en dan een marginale oplossing bieden. Iedereen die geen koopwoning kan betalen omdat de prijzen in de gemeente omhoogschieten, willen we in een zeecontainerwoning hebben. Qua periode om een zeecontainerwoning gerealiseerd te krijgen is er geen verschil met een gewone woning. Het tijdelijk plaatsen maakt een aanpassing van het bestemmingsplan iets eenvoudiger. Dat is waar. Maar wat vooral telt is kunnen zeggen hoe ‘menslievend’ je als politieke partij bent. Want dat er een naar geurtje zit aan het afschaffen van de voorrangsregeling begrijpt iedereen.

 

Maar is de argumentatie om dat te doen correct?

Nee, het tekort aan goedkope woningen is het gevolg van een beleid dat zorgt dat er alleen dure woningen gebouwd kunnen worden. We bouwen woningen in Limmen in de Zandzoom waarbij de kopers meebetalen aan de afslag A9. Dus kostenverhoging. Een initiatief van de gemeente. De ontkenning van de mogelijkheden om wel goedkope woningen te bouwen gaat ook nu gewoon door. Bij de bouw van een eventueel nieuw zwembad weigert het huidige college zelfs over de mogelijkheden van de eventueel twee vrijkomende locaties: De Bloemen en De Witte Brug te praten. Beide (goedkope) gemeentegrond. Dus op beide locaties alle mogelijkheden om zelf keuzes te maken; dus inclusief de keuze voor wel of niet goedkope woningbouw.

De wethouder die het dossier 'nieuw zwembad' behandelt zegt: ‘Daar ga ik niet over.’ Een motie uit de raad om drie wethouders op dit dossier te zetten, i.v.m. juist die woningbouwmogelijkheden, wordt niet opgevolgd. Bij een project om de sportschool naast het gemeentehuis te vervangen door een appartementengebouw, door de projectontwikkelaar voorzien van goedkope appartementen, wordt door de gemeente de eis gesteld er een parkeergarage onder te plaatsen. Kostenverhoging ruim 1.2 miljoen. (Note: elke avond staat o.a. het parkeerdek van Geesterduin gewoon leeg). Weg mogelijkheden voor goedkope appartementen. Het beleid is gericht op het stelselmatig niet bouwen van goedkope woningen. Dus moet het lapmiddel containerwoning ingezet worden. En tot mijn verbazing kraait de rechter- en de ultra rechterkant van de gemeenteraad victorie. We moeten ons schamen voor dit kiezersbedrog. In een steenrijke gemeente als Castricum moeten we een oprecht alternatief hebben voor onze kinderen die willen blijven wonen in de gemeente en voor degenen die gaan scheiden en voor degenen die om allerlei oorzaken in problemen komen. En voor die tien vluchtelingen die we per jaar moeten opvangen. Maar roepen dat we containerwoningen nodig hebben om hen op te vangen is onzin. We moeten binnen het woningbouwbeleid de ruimte opnemen om goedkope woningen te bouwen. De kostenverhoging door absurde parkeerplek eisen die in veel gevallen door hun generieke karakter eigenlijk totaal overbodig zijn moeten we vermijden.

 

Goedkope gemeentegrond is schaars, maar wat we hebben kunnen we gebruiken en dan niet om bij te dragen aan kostenverhogende idioterie maar aan goedkope woningbouw: iets hoger, iets compacter en iets minder parkeerplekken. Iets heel anders is de vraag naar tiny houses. Daarbij staat de levensstijl van bewoners centraal. Die potentiële bewoner wil graag op deze manier leven en wonen. Prima, niets op tegen. Maar om die groep inwoners op dezelfde hoop te gooien is ook onzin. Iemand die voor een tiny house kiest doet dat uit overtuiging. Niet omdat een tiny house een alternatief voor een ontbrekend goedkoop huis is. Maar in de raadszaal en vooral in de publiciteit klinkt het leuk: we bieden oplossingen voor degenen die goedkoop moeten wonen.

 

En dan?

Zijn er dan wel goedkope woningen beschikbaar binnen nu en vijf tot tien jaar? Nee, bij ongewijzigd beleid. Ja, door beter te plannen, betere ruimtelijke ordening en een meer doordachte lange termijnplanning. En dat is nu net iets dat we in deze gemeente echt niet kunnen, maar vooral: niet willen. Dus laten de wethouders zich daar nu eens, met hun steeds maar uitdijende staven ambtenaren binnen ‘Buch rupsje' nooit genoeg: doe er nog een miljoentje bij want onze ambtenaren raken overspannen’ over buigen. Vervang handjes door strategen. Dan zou bij mij de vlag uitgaan.

 

Kortom, stop het misbruiken van de voorrangsregeling voor vluchtelingen voor populaire praatjes. En koop de deskundigheid in om tot een echt lange termijnbeleid te komen. En breng binnen dat beleid de bouw van goedkope woningen in harmonie met dure woningen. Weet u dat er sinds 2014 nul sociale woningen gebouwd zijn en er door bijv. Kennemer Wonen wel sociale woningen zijn verkocht? Het aantal sociale woningen is dus geslonken.

 

Laat eens horen wat u ervan denkt. Op ons forum kunt u vertellen welke oplossingen er zijn.

 

Leo van Schoonhoven onafhankelijk raadslid Burger-forum

 

Eén reactie

 • Cas Tricum

  Cas Tricum

  We hebben geen tekort aan goedkope woningen. We hebben een tekort aan woningen. De huizenprijzen in heel Nederland zijn gestegen. De reden waarom het in Castricum iets harder gestegen is dan in de nabije omgeving komt door een tekort aan woningen in Castricum en de groeiende vraag naar woningen in Castricum.

  Er hoeven niet specifiek goedkope woningen gebouwd te worden. Er moeten woningen gebouwd worden.

  Als we meer sociale huurwoningen willen dan moet er gewoon gekeken worden naar degene die het nu huren. Zodra je een sociale huurwoning bemachtigd hebt,kan je er blijven. Ook al ga je meer verdienen of samenwonen,waardoor je boven de norm uitkomt, de meeste blijven nog een tijd zitten omdat het lekker goedkoop is.
  Daarnaast is het helemaal niet slim om meer sociale huurwoningen in Castricum te bouwen, het is namelijk een dure gemeente om in te wonen en dat is helemaal niet erg, daar kies je namelijk voor. Als ik een groter huis zou willen met een grotere tuin en minder gemeentelijke belastingen, dan verhuis ik wel naar de omliggende gemeentes. Voor minder geld krijg ik veel meer woning en grond.
  Nu kies ik voor een kleinere woning in Castricum en ben daar tevreden mee

Geef een reactie